Sämpylöitten ja muitten sellaisten taikinan vaivaaminen on yleensä tuskaa, koska taikina tarttuu käsiin ja se on tosi rankkaa. Tämän taikinan vaivaaminen on taas hauskinta koko jutussa! Ihaninta on kuitenkin tuoreen vuokaleivän tuoksu, mikä leijuu keittiössä.... Nyt tuli nälkä

2 vuokaleipää

 

50g      hiivaa

2rkl      hunajaa, siirappia tai sokeria

5dl       vettä

12dl     hiivaleipäjauhoja

2-3tl    suolaa

 

Liuota hiiva ja hunaja, siirappi tai sokeri puolen vesimäärään.

Kaada jauhot ja suola suureksi keoksi puhtaalle työpöydälle tai suureen kulhoon. Tee keskelle kekoa syvä kolo ja kaada sinne hiiva-hunajavesiseos. Käytä toisen käden sormiasi vispilänä ja pyöritä sormia vedessä. Ota vähitellen jauhoa mukaan reunoilta veteen, pyörittele, jotta jauhot ja vesi sekoittuvat. Jatka, kunnes kaikki neste on sekoittunut jauhoihin. Lisää loput vedestä ja jatka edelleen, kunnes saat löysähkön taikinan. ( Vettä voi lisätä tarpeen mukaan )

Vaivaaminen!! ( Jee ) Pyörittele, painele, ja taittele taikinaa viiden minuutin ajan. Mitä enemmän vaivaat, sitä enemmän siihen muodostuu sitkoa ja se taas tekee leivän rakenteesta hyvän.

Jauhota molemmat kätesi kunnolla ja vähän taikinan pintaakin. Leivo taikinasta pyöreähkö pallo. Nosta se leivinpaperille uunipellille. Tee taikinan pintaan syviä viiltoja, jotta se pääsee vaivatta nousemaan. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä, kosteassa ja vedottomassa paikassa. Nouseminen kestää noin 40 minuuttia.

Kun taikina on kohonnut, poista siitä ilmakuplat eli paisko, mäiski tai painele sitä n. minuutti. Sen jälkeen leivo siitä soikeahko leipä, joka sopii vuokaan. Jos ohjeissa sanotaan että voitele vuoka, voitele. Muuten ei ole tarvetta.

Anna taikinan kohota vuoassakin kaksinkertaiseksi. Työnnä vuoka varovasti uuniin 200 asteeseen ja varo, ettet paisko uuniluukkua kiinni. Paista 25-30 minuuttia. Leipä on valmis, kun pohjaa koputtaessa ääni on kumea. Leipä on parasta lämpimänä =)))